De top stijgende vochtige behandelingen

Het binnendringen van water is een onvermijdelijkheid. En voor eigenaren van onroerend goed is het ook een voortdurende strijd, verwant aan het borddraaien van een goochelaar: net wanneer een probleem is opgelost, begint een van de andere structurele zwakheden te wankelen.

Of u nu in een boerderij of een flatgebouw woont, het potentieel voor vochtig weefgetouwen is groot. Voor de laatste (behalve voor de bovenbuurman die hun badkranen liet lopen) was condensatie en regenwater de belangrijkste zorgen. Voor de huiseigenaar is dit alles – als het ware het volledige huis.

In deze blog zullen we ons concentreren op het volledige huis. Wat is opstijgend vocht precies? Het is de algemene term die wordt gegeven aan de opwaartse beweging van grondwater in de lagere delen van muren.

Het proces staat bekend als capillaire werking (denk aan inkt die op vloeipapier oprijst) en wordt gekenmerkt door een ‘getijmarkering’ op aangetaste wanden.


Het getijdenbeeld wordt veroorzaakt door zouten in het grondwater. Wanneer het water verdampt, zullen de zouten kristalliseren, waardoor gips verslechtert.

Met water dat voortdurend omhoog kruipt, zal de situatie voortduren en verergeren. Afhankelijk van de omstandigheden kan behang vervellen; hout wordt vochtig en rot. Bovendien verliest een vochtige muur meer warmte dan anders.

Het is heel goed mogelijk dat het pand al vochtbestendig is. Oudere huizen hebben bijvoorbeeld de neiging om een ​​leisteenlaag tussen het metselwerk te plaatsen, terwijl moderne huizen vochtbestendig zijn in de vorm van een synthetische vochtbestendige baan (DPC), ongeveer 15 cm boven het maaiveld.

Beide dienen als een barrière waardoor water niet kan passeren. Nou, dat is de theorie! De realiteit is echter dat een vochtbestendige baan kan worden gebroken of onvolledig, waardoor vocht een weg kan vinden. Dit staat bekend als ‘overbruggen’.

Dit alles is natuurlijk het resultaat van ons slechte klimaat. Maar er zijn andere factoren die de verzameling en voortgang van het vocht kunnen bespoedigen. Slechte afwatering, bijvoorbeeld (controleer de kruipruimtes en / of de kelder op stilstaand water) of dat het maaiveld naast een buitenmuur mogelijk in de loop van de tijd is verhoogd. Luchtstenen kunnen nu worden geblokkeerd en het maaiveld kan nu boven de oorspronkelijke vochtbestendige baan staan.


Dus hoe wordt opstijgend vocht behandeld? Het hangt af van de ernst en elk geval is uniek. Toonaangevende voorbeelden van de stijgende vochtbehandelingen die Danford Brewer & Ives aanbieden zijn:

Het verwijderen van omringende grond of overbruggingsmateriaal tot een minimum van 150 mm onder het bestaande vochtbestendige parcours;
Het injecteren van een chemisch vochtbestendig verloop of in sommige gevallen een elektro-osmotisch systeem;
Vervanging van vochtige of rotte vloeren;
Indien nodig pleisterwerk, plinten, radiatoren etc. verwijderen en vervangen.
Een waarschuwing: we kunnen de bekwaamheid en ervaring van de persoon (personen) die het probleem onderzoeken niet sterk genoeg benadrukken. Verkeerde diagnoses kunnen en zullen gebeuren; als de verkeerde vorm van behandeling wordt toegediend, is de kans groot dat dit een klein algemeen effect zal hebben.

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *