Boekmerk 54 (2016/4)

In de reeks over beroemde kunstenaars die (één of meer) ex librissen hebben gemaakt, presenteren we het tweede deel over de Verenigde Staten. Daarin worden Paul Landacre, Barry Moser, Claes Oldenburg, Maxfield Parrish, Howard Pyle en Tiffany & Co besproken.

Dit overzicht wordt gevolgd door het tweede deel van Jack van Peers artikelenreeks over de uitbeelding van melancholie in het moderne ex libris. Deze keer concentreert de auteur zich op de vele manieren waarop nostalgie in de laatste twee decennia in het boekmerk is weergegeven.

Vervolgens stelt Martin R. Baeyens een uniek initiatief voor van Zhang Jiarui: de Chinese kunstenaar heeft twee oplagen gemaakt van houtsneden die rechtstreeks op enveloppen werden gedrukt, zodat ze aan vrienden of bekenden konden worden verstuurd. Misschien de aankondiging van een nieuwe trend?

Kevin Vanwonterghem is de Belgische graficus die in dit nummer wordt geïntroduceerd. Zijn eerste deelname aan de IEC-competitie voor kleingrafiek (die van 2015) resulteerde in een selectie voor de tentoonstelling en voor de catalogus. In feite is de houtskooltekening zijn favoriete techniek, maar de afgelopen jaren heeft hij zich ook geconcentreerd op de ets en de aquatint. Een van zijn favoriete thema's is de relatie tussen cultuur en natuur.

Voor dit nummer hebben we de Kretenzer kunstpromotor Christos Giannakos uitgenodigd om over zijn collectie en over zijn liefde voor het ex libris te praten. Uit zijn boekmerkkeuze blijkt duidelijk dat de Griekse mythologie zijn grote fascinatiepunt is.

De twee buitenlandse kunstenaars die we daarop voorstellen (en die beiden met ets en aquatint werken) zijn misschien niet de allerjongsten, maar hebben beslist een unieke stem in de hedendaagse wereld van de kleingrafiek en het ex libris. De eerste is de Italiaanse grafica Marina Ziggiotti. Al tientallen jaren maakt ze vrije prenten, en pas onlangs heeft ze zich tot het ex libris gewend. De tweede buitenlander is de Duitse kunstenaar Axel Jirsch, winnaar van de Graphia-prijs in de IEC-competitie van 2011. Voor Jirsch, een professionele poppenspeler en poppenmaker, is zijn ex-libriswerk slechts een zijstap. Jammer, als je het ons vraagt.

Lu Boeykens schrijft daarna over de tentoonstelling die nog tot 11 december in het IEC van Sint-Niklaa loopts: Oorlogen en vredeswensen in de kleingrafiek. De expositie, die een catalogus meekreeg, telt meer dan tweehonderd prenten en spitst zich toe op de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.

De recente ex librissen die we in het voetlicht plaatsen werden gemaakt door Petar Chinovsky, Onnik Karanfilian, Takeshi Katori en Lanfranco Lanari.

Tot slot bespreken we de catalogus van de tentoonstelling over de Fiat 500 Topolino, die in juni in Turijn werd georganiseerd 80 jaar nadat het eerste exemplaar van de auto van de band rolde. Het jubileum was meteen de aanleiding van een aantal culturele initiatieven, waaronder een tentoonstelling van ex librissen die in het teken stond van het legendarische wagentje.

Karl Vissers

graphia logo

 

Redactieraad
Martin Baeyens
Jan Dockx
Jack van Peer

Hoofdredacteur
Karl Vissers
Sittardlaan 23, B-3500 Hasselt
karlvissers@skynet.be

Kaft + logo
Sophie Vael

Lay-out
Sebastiaan Geeraert

Verantwoordelijke uitgever
Jack van Peer
Waterstraat 6, B-9190 Stekene
jack.van.peer@skynet.be