Boekmerk 47 (2015/1)

In de reeks over beroemde kunstenaars die ex librissen hebben gemaakt, zijn we beland bij de tweede aflevering over de Midden-Europese landen. Deze keer zijn niet langer de Oostenrijkse kunstenaars overheersend, maar worden vooral Tsjechische en Zwitserse grafische ontwerpers besproken. De lijst bestaat uit Moser, Mucha, Okun, Orlik, Simon, Tinguely, Toyen, Tschumi, Vallet en Welti.

Twee thematische artikelen volgen. Eerst analyseert Martin R. Baeyens enkele verrassende varianten van ex librissen uit zijn collectie. Vervolgens wordt het voorstel besproken dat werd gelanceerd door Heinrich R. Scheffer, voorzitter van de Oostenrijkse ex-libris organisatie, om een ex libris niet langer een 'ex libris' te noemen, maar een 'Eignergrafik' ('eigenaarsprent’?).

Met enige trots kunnen we melden dat we erin zijn geslaagd om de bekende Belgische schilder en graficus Roger Wittevrongel te overtuigen om (op 81-jarige leeftijd!) voor het eerst een ex libris te ontwerpen. De weg die leidde tot de realisatie van een boekmerk voor Jack van Peer en voor mij, is het thema van de volgende bijdrage.

Voor de tweede keer op rij wordt een Belgische verzamelaar uitgenodigd om te praten over zijn fascinatie voor het ex libris. De dichter Cyril Gladines praat met Jack van Peer over zijn carrière als leraar en als kunstverzamelaar, en bespreekt zijn literaire productie en zijn favoriete ex librissen.

De twee buitenlandse kunstenaars die vervolgens worden voorgesteld zijn geenszins beginners op het gebied van het boekmerk. Ze werken immers al een paar decennia als ex-librisontwerpers en doen dat in een techniek die niet de meest populaire was en is: de linosnede in het geval van Mauricio Schvarzman uit Argentinië en het CGD in het geval van de Roemeen Ovidiu Petca. Beide grafici zijn uitgesproken specialisten van hun favoriete medium en werden talloze keren tentoongesteld. Schvarzman was trouwens de laureaat van meer dan 60 nationale en internationale wedstrijden en ook Petca kan een indrukwekkende lijst van prijzen tonen.

Lu Boeykens van het IEC praat daarna over de activiteiten die het Sint-Niklase museum dit jaar zal organiseren. Een van de belangrijkste gebeurtenissen is de proclamatie van de prijswinnaars van de twintigste internationale ex-libris- en kleingrafiekwedstrijd op 28 maart.

De recente boekmerken die we onder de aandacht willen brengen, werden gemaakt door Frank Eissner, Desislav Gechev, Takeshi Katori, Jan Kavan, Jochen Kublik, Vladislav Kvartalny, Suzanne Loots en Veliko Marinchevski.

Ten slotte stellen we Inpressioni voor, een Italiaans grafiektijdschrift dat zijn lezers geen financiële bijdrage aanrekent; ze worden enkel verzocht om de organiserende instelling op de een of andere manier te ondersteunen. De bekende verzamelaar Gian Carlo Torre is een van de redacteurs.

Karl Vissers

graphia logo

 

Redactieraad
Martin Baeyens
Jan Dockx
Jack van Peer

Hoofdredacteur
Karl Vissers
Sittardlaan 23, B-3500 Hasselt
karlvissers@skynet.be

Kaft + logo
Sophie Vael

Lay-out
Sebastiaan Geeraert

Verantwoordelijke uitgever
Jack van Peer
Waterstraat 6, B-9190 Stekene
jack.van.peer@skynet.be