Boekmerk 48 (2015/2)

In onze reeks over beroemde kunstenaars die ex librissen hebben gemaakt, zijn we in het zuiden van Europa beland (in Italië en Spanje, om precies te zijn). In deze eerste aflevering worden boekmerken besproken die gemaakt zijn door Enrico Baj, Luigi Bartolini, Salvador Dali, Alexandre de Riquer, Alberto Martini, Ricardo Opisso en Pablo Picasso.

Martin R. Baeyens heeft een nieuwe reeks verrassende varianten van specifieke ex librissen uit zijn collectie geselecteerd. Hij analyseert ontwerpen van Fritz Mock, Rudolf Oeffinger en Fernand Khnopff.

Catherine De Braekeleer, directeur van het Centre de la Gravure et de l'Image imprimée in La Louvière, blikt terug op de expositie van het grafische werk van Luc Tuymans. Een Waals museum dat een Vlaamse kunstenaar in de belangstelling plaatst: een prachtig initiatief!

De Nederlander Gerard Polderman is de verzamelaar die we aan de tand hebben gevoeld over zijn collectie, zijn favoriete kunstenaars en zijn visie op de huidige ex-libriswereld. Het zal geen verrassing zijn dat in het gesprek met deze specialist van de (Wit-)Russische kunst de namen van Jurij Jakovenko, Roman Sustov en Konstantin Kalinovich vaak worden vernoemd.

Weer krijgen twee buitenlandse ex-librisontwerpers onze aandacht. Eerst stellen we een (in Japan wonende) Chinese specialiste van de houtgravure voor, Guilan Qiu; daarna volgt de Turkse CGD-kunstenaar Tezcan Bahar. Qiu ging in de recentste IEC-wedstrijd met de prijs voor de beste hoogdruk aan de haal, Bahar wordt geprezen door een specialist van de CGD-prent, Martin R. Baeyens.

In de volgende bijdrage bespreekt Ward Bohé, conservator van de Stedelijke Musea Sint-Niklaas, de zeven winnaars van de kleingrafiekwedstrijd die onlangs door het IEC werd georganiseerd. Opmerkelijk is alleszins dat vier van de zeven prijzen werden uitgereikt aan jonge Poolse grafici. Onze lezers zullen zich wellicht de namen willen herinneren van de Japanner Motoaki Fujimoto, van de Chinese (en hierboven reeds vermelde) Guilan Qiu, van de Let Sergejys Kolecenko en van de Poolse kunstenaars Michal Pisialek, Grzegorz Izdebski, Weronika Marszelewska en Tomasz Hankus.

Recente ex librissen zijn in dit nummer van de hand van Vasyl Angelov, Walter Brems, Jan Cernos, Karel Demel, Zdenek Janda, Onnik Karanfilian, Hristo Kerin, Jochen Kublik, Rosalind Lindsey, Valerio Mezzetti, Anastasia Melnikova en Yurij Nozdrin.

Tot slot presenteren we een prestigieus en ambitieus initiatief: de uitgave van 60 x 60, The Wondering Mind, een portfolio onder redactie van Chris Verheyen en Zora Petrasova die naar aanleiding van hun zestigste verjaardag werd gedrukt. Zestig grafische kunstenaars uit 24 landen hebben aan het project meegewerkt door een prent van de portfolio voor hun rekening te nemen. Hun werk zal worden tentoongesteld in tal van galeries over de hele wereld. Op die manier streven beide dames ernaar om wereldwijd kunstenaars samen te brengen, om ze te laten samenwerken, om een nieuw publiek aan te trekken en om de grafische kunsten te promoten.

Karl Vissers

graphia logo

 

Redactieraad
Martin Baeyens
Jan Dockx
Jack van Peer

Hoofdredacteur
Karl Vissers
Sittardlaan 23, B-3500 Hasselt
karlvissers@skynet.be

Kaft + logo
Sophie Vael

Lay-out
Sebastiaan Geeraert

Verantwoordelijke uitgever
Jack van Peer
Waterstraat 6, B-9190 Stekene
jack.van.peer@skynet.be