Wat is stijgend vocht?

Opstijgend vocht is een relatief zeldzame vorm van vocht die de muren van gebouwen aantast. Het treedt op wanneer vocht uit de grond door de wanden omhoog stroomt door capillaire werking. Dit betekent dat grondwater effectief wordt opgezogen door kleine buisjes in de stenen, zoals een reeks rietjes. Dit water bevat zouten die ook door de muur omhoog stromen.

Rond de aangetaste muur krijg je andere poreuze bouwmaterialen zoals pleisterwerk en het hout in de vloerplanken, balken en plinten. Deze materialen absorberen ook het grondwater gemakkelijk en u kunt tekenen van natte rot in het hout aantreffen.

Over het algemeen wordt opstijgend vocht het eerst opgemerkt door de schade die het aan de binnenmuren van een gebouw veroorzaakt. Gips en verf kunnen verslechteren en elk behang neigt los te raken. Een zichtbare vlek verschijnt vaak op de muur in de vorm van een getijmarkering op het punt waar het grondwater heeft bereikt. U kunt ook zouten zien bloeien op het interne oppervlak. Dit wordt vaak geassocieerd met opstijgend vocht en zal leiden tot het loslaten van verf en zelfs pleisterwerk. Uitwendig kan mortel afbrokkelen en kunnen witte zoutvlekken op de muren verschijnen. We zullen later in de gids meer in detail ingaan op de algemene tekenen van opstijgend vocht.

Oorzaken van stijgend vocht

De meeste gebouwen hebben een vorm van barrière geïnstalleerd op het lagere niveau van de muur om te voorkomen dat water op deze manier naar boven komt. Het wordt een vochtbestendige cursus (DPC) genoemd. Deze kunnen worden gemaakt van niet-absorberende, waterbestendige materialen zoals leisteen, bitumen en plastic, afhankelijk van de periode waarin het pand is gebouwd. Soms falen deze fysieke DPC’s na verloop van tijd; in oudere huizen bestaan ​​ze misschien helemaal niet. Als je geen DPC hebt of als er aanwijzingen zijn dat deze is mislukt, is er niets om te voorkomen dat het water langs je muur stroomt.

Soms kan de DPC intact blijven, maar de DPC kan worden overbrugd. Dit is waar het vocht uit de grond in staat is om langs de DPC te reizen vanwege een constructiefout.

Voorbeelden hiervan zijn:

Vuil in de muurholte of ondervloer.
Interne of externe renders / pleisters overlappen de DPC
Externe grondniveaus worden verhoogd boven de DPC.
Ongepast isolatiemateriaal in de holte.
Solide vloeren
Snijdende metselwerkstructuren / aangrenzende tuinmuren.

Is Rising Damp een mythe?

Op dit punt is het de moeite waard om het debat aan te gaan over de vraag of opstijgend vocht bestaat of niet. Er is een al lang bestaand debat, zowel online als offline, waarbij mensen zich afvragen of opstijgend vocht echt is. De belangrijkste reden dat dit debat woedt, is de maar al te veel voorkomende misdiagnose van opstijgend vocht.

Er zijn onervaren en ondergekwalificeerde landmeters en handelaars die verkeerd optrekkend vocht verkeerd diagnosticeren. Wanneer de diagnose verkeerd is, betekent dit dat de behandeling mislukt en dat het ‘vochtige’ probleem blijft bestaan.

Misdiagnosis of Rising Damp

Opstijgend vocht wordt vaak verward met vocht veroorzaakt door condensatie – dit is een van de meest voorkomende redenen voor een verkeerde diagnose. De PCA biedt hierover goed advies in hun gedragscode voor onderzoek naar en beheersing van vocht in gebouwen, verwijzend naar BS5250: 2011 dat stelt: ‘Een van de meest betrouwbare manieren om onderscheid te maken tussen vocht als gevolg van condensaat en door optrekkend vocht is het vergelijken van vocht in de inhoud van monsters van metselwerk, of bij voorkeur mortel, vanuit de diepte van de wand en nabij het binnenoppervlak van de wand; monsters uit de muur zullen niet vochtig zijn als oppervlaktecondensatie de enige oorzaak is. ‘

In sommige andere gevallen is er een juiste diagnose van optrekkend vocht, maar de aannemer verzuimt het te behandelen. In de meeste gevallen betekent dit dat een chemische DPC-crème niet succesvol is geïnjecteerd. Het is niet verwonderlijk dat de onjuist geïnstalleerde chemische DPC niet werkt. Met beide situaties kom je uit op een ontevreden en vaak boze klant en een industrie die lijdt.

De waarheid is dat opstijgend vocht bestaat en dat het sommige huizen beïnvloedt. Het is een echt en serieus probleem dat moet worden opgelost met zorg en aandacht door gekwalificeerde professionals.

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *